Behendigheid

Vereniging

Iedereen met een gezonde hond van minimaal 12 maanden kan lid worden van de Behendigheidsvereniging Veendam. Wij trainen éénmaal per week gedurende het gehele jaar, met uitzondering van vakanties en extreem slechte weersomstandigheden. Wij trainen altijd buiten. De hoogte van het bedrag voor lidmaatschap wordt jaarlijks vastgesteld voor 2022 is dit euro 100,–

Meer informatie over Behendigheid

Behendigheid is een vorm van hondensport, waarbij de nadruk ligt op actief bezig zijn. Het is bij uitstek geschikt voor mensen die lekker met hun hond bezig willen zijn. Behendigheid is één van de leukste en sportiefste vormen van hondensport. Het is een sport waarbij hond én baas plezier hebben.
De bedoeling is dat de hond op aanwijzing van de geleider in een zo kort mogelijke tijd met zo min mogelijk fouten een parcours aflegt. In dit parcours zijn verschillende hindernissen (zoals de slalom (paaltjes), breedtesprong, A- of klimschutting, band, kattenloop, wip, tunnel, slurf, hoogtesprongen en tafel).

Bijna iedereen kan met zijn hond, of het nu een rashond of een rasloze hond is, groot of klein, behendigheidstraining volgen. Voorwaarde is wel dat de hond een goede conditie heeft en niet te zwaar is. Verder dient de hond minimaal 1 jaar oud te zijn. Voor sommige grote rassen geldt zelfs dat de hond minimaal 16 maanden dient te zijn.
Verder is het niet verstandig om met te grote, zware honden te gaan springen. Ook voor kortbenige honden met een lange rug is de sport minder geschikt.
Naast de lichaamsbouw, de kracht en de wendbaarheid van de hond zijn er ook andere eigenschappen belangrijk om te bepalen of een hond geschikt is voor behendigheid. Belangrijke eigenschappen zijn:  leergierigheid, volgzaamheid en energie.
Bij de training streven we ernaar de hond los over de hindernissen te laten gaan. Toch zullen we het aanleren van de hindernissen met een aangelijnde hond beginnen. Bij de training proberen we een toestel goed aan te leren en niet op snelheid te werken. Kortom, we beginnen rustig en als de hond de toestellen volkomen beheerst, kan de snelheid worden opgeschroefd.

Ook de baas moet leren. Hij/zij moet leren de hond op het juiste moment duidelijke aanwijzingen te geven. De training is erop gericht de vaardigheden van de hond en zijn baas te vergroten en de samenwerking tussen deze twee steeds verder te verfijnen.
Deze tak van hondensport kan zowel recreatief als op wedstrijdniveau worden beoefend. Als u wilt starten bij de hondensportvereniging Veendam met Behendigheid dient uw hond minimaal de cursus Sociale Huishond met goed gevolg te hebben afgelegd of een gelijkwaardige cursus bij een andere vereniging.
Wij behouden ons het recht voor agressieve en/of onhandelbare honden niet toe te laten op de cursus.